Observeren en 5 redenen waarom

De 5 redenen zijn #observeren #TTOUCH #TOBETOUCHED

  1. Hoe gaat het met het dier. Zijn algehele verschijning.
  2. Is het dier gezond.
  3. Is het dier alert.
  4. Zijn er spanningen in het lichaam.
  5. Beweegt het dier goed.

Wat is het doel van observeren

Observeren is een van de belangrijkste elementen van de TTouch. Maar eigenlijk is het helemaal niets nieuws. We kijken allemaal om ons heen en kijken dan hoe de mensen lopen, praten en bewegen. Dit doen we om onze veiligheid te waarborgen. We kunnen dan gebruik maken van onze reflexen en proberen int te schatten of de ander vriendelijke intenties heeft. Zo niet, dan kunnen we maken dat we wegkomen.

Het observeren in de TTouch heeft als taak in te spelen op de toestand van het dier. Door het observeren kunnen we inschatten hoe het gaat met het dier op dat moment. Het doel is daarom ook meer inzicht krijgen in het dier. Hoe meer inzicht we kunnen vergaren, hoe beter we een dier kunnen helpen. Maar ook het leren observeren aan de baasjes is van groot belang. Hoe meer inzicht zij krijgen, hoe eerder zij kunnen ingrijpen en bijvoorbeeld naar de dierenarts gaan voor verder onderzoek.  Onder het observeren valt ook het herkennen van Kalmeringssignalen. Hierover heeft Turid Rugas een heel duidelijk boekje geschreven.

Wanneer kijk je

Het observeren van je dier is niet tijd gerelateerd. Je kunt op ieder moment van de dag je dier observeren. Hoe meer je oefent des te sneller kun je veranderingen opmerken. Voor ons bestaat er ook geen echt moment om de mensen om ons heen te observeren. We kijken de gehele dag en schatten de hele dag mensen in. We kijken, luisteren en voelen en hier koppelen we een actie aan. Hetzelfde kunnen we bij onze dieren doen. Begrijp me niet verkeerd hoor. Er zijn gelukkig al heel veel mensen die met hun dieren kunnen lezen en schrijven en dat juich ik alleen maar toe.

Hoe en waar kijk je naar

Observeren kun je op verschillende manieren doen. Door te kijken met je ogen, te luisteren met je oren en te voelen met je handen. Met het kijken kun je oordelen over de manier van lopen. Hoe  de vacht eruit ziet. Hoe staan de oren. Hoe hangt de staart. Hoe is de buik en de ademhaling. Hoe staan de ogen, de mond en de neusgaten (bij paarden). Hoe zijn de hoeven afgesleten en wat is de stand van de benen. Hoe is het gewicht verdeeld over het lichaam. Dit geldt ook voor de nagels van de andere dieren. Deze kunnen je zoveel informatie verschaffen, waar we als leek eigenlijk niet eens bij stil staan. Je kunt kijken hoe het dier opstaat of gaat liggen, rollen en zitten. Welke kant van het lichaam heeft de voorkeur. Enz.

#TOBETOUCHED #TTOUCH #EZELTJEPRIKDit is eigenlijke maar een tipje van de sluier. Je kunt nog meer zien door te voelen. Zijn er bulten of is de vacht droog of vet. Is er sprake van roos en was dit al zichtbaar aanwezig of is het net ontstaan. Zijn er koude of warme plekken aanwezig. Is de ademhaling voelbaar of juist heel oppervlakkig. Is de huid makkelijk te bewegen of juist heel strak. Is de staart soepel, los of juist als een stok.

Dan rest het stukje luisteren nog. Ook hier kun je een schat aan informatie mee verzamelen. Ten eerste kun je horen hoe de ademhaling is, of juist niet horen. Aan het lopen en het plaatsen van de voeten/hoeven kun je horen of de tred gelijkmatig is of juist heel onregelmatig. Je kunt horen of de longen schoon zijn. En horen of de mond droog is of juist dat het dier aan het smakken is.

Resultaat

Na al dat observeren kun je aan de slag met je dier. Als het lekker in zijn vel zit dan laat zich dat ook zien. Maar, juist als er dingen in het oog springen zijn dat kleine signalen, soms echter hele grote. Bijvoorbeeld als het dier mank is. Door mijn ervaring en dat van veel van mijn collega’s is er bij een verandering in gedrag ook vaak een verandering aan het dier aanwezig. Dit kan dan inhouden dat er een verandering in de vachtstructuur is of een koude of juist warme plek op het lichaam is. Maar ook als de huid op de ene plek eenvoudig heen en weer te rollen is en op een andere plek niet, dan is het tijd om eens terug te denken en kijken. Ik leer mensen te observeren met het oog op de toekomst van hun en hun dier. Hoe sneller je veranderingen kunt opmerken, des te sneller kun je er op inspringen. Dit heeft echt al vele ernstige klachten voorkomen. En we weten allemaal: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN. Wil je meer weten over het observeren neem dan contact op met mij. Heb je nog tips, laat die dan hieronder achter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *