Kalmeringssignalen bij honden

Conflict of beleefdheid?

Honden die de kans hebben om communicatie skills onder de knie te krijgen zullen elkaar begrijpen en hoeven geen conflict met elk ander aan te gaan. Honden proberen altijd een conflict uit de weg te gaan. Het zijn juist wij mensen die de neiging hebben om conflicten te creëren tussen honden en ons zelf.

Door goed te kijken naar je hond en de signalen te herkennen kun je je hond beter leren kennen en kun je een betere baas zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van deze Kalmeringssignalen door Turid Rugaas opgeschreven. Inmiddels zijn er nog veel meer Kalmeringssignalen ontdekt.

 • Draaien van het hoofd; Dit kan een heel kort signaal zijn van het hoofd naar een kant draaien of het hoofd langer in die positie houden. Bijvoorbeeld als je voorover buigt om een tuig om te doen. Hij zal dan even wegdraaien met het hoofd als hij het lastig vindt.
 • Zacht maken van de ogen; Hiermee bedoel ik het bijna sluiten van de ogen of even knipperen.
 • Wegdraaien; Zijwaarts draaien of naar achter draaien om de boel te sussen als het bijvoorbeeld te druk wordt. Soms lijkt het of de hond de andere hond niet heeft gezien, maar hiermee geeft hij zijn kwetsbaarheid aan.
 • Neus likken; Hierbij gaat het vaak om een hele snelle beweging van de tong, die het lastig maakt om te zien als kalmeringssignaal. De hond kan dit doen om zich zelf gerust te stellen.
 • Bevriezen; stoppen, stilstaan blijven zitten of liggen als er een andere hond te dichtbij komt en hem overal besnuffeld.
 • Langzame bewegingen; Hierbij worden de bewegingen steeds langzamer en dit heeft een zeer kalmerend effect.
 • Speelbuiging; Dit kan een uitnodiging tot spelen zijn als de hond heen en weer springt. Het kan ook een kalmeringssignaal zijn als de hond stil staat en dan buigt.
 • Gaan zitten; Je hond gaat met zijn rug naar je toe zitten als je naar hem schreeuwt of hij gaat zitten als er een andere hond aankomt.
 • Af gaan; De hond geeft een duidelijk signaal af door te gaan liggen met de buik naar de grond. Op de rug zijn ze erg kwetsbaar.
 • Geeuwen; Dit is een vaak gebruikt signaal, ook bij ons mensen. Er kan een verschil zitten in de snelheid van de geeuw. Als de geeuw heel langzaam is dan kan het ook ontspanning zijn.
 • Snuffelen; dit kan een hele snelle snuf zijn of juist een langere periode. Dit is een vorm van kalmeren en beleefdheid naar andere honden toe. Een mooi voorbeeld hiervan is als je met je hond naar buiten gaat voor een snel rondje. Je snelheid is dan anders, je houd de riem strakker. Als je hem dan los laat en hem weer bij je roept zal de hond vaak eerst een tijdje gaan snuffelen, lopen en weer snuffelen. Dit doet hij dan om jou te kalmeren.
 • Bochten maken; Als je aan het wandelen bent en er komt een andere hond op jullie af, dan zal je hond vaak opzij gaan. Wij maken hier vaak een probleem van omdat de hond juist naast ons moet lopen. Voor honden is het pure beleefdheid om met een bocht elkaar te passeren.
 • Uit elkaar halen; Als er een conflict dreigt tussen honden zal een andere hond proberen het conflict te sussen door er tussen te komen. Ook probeert een hond zo conflicten binnen een gezin te sussen als men te dicht bij elkaar komt of de stem verheffen.
 • Kwispelen; Dit is niet altijd een teken van gezelligheid. Vaak is het een teken om aan te geven dat hij het lastig vindt en graag met rust gelaten wil worden. Ook gebruikt hij hem als een witte vlag bij het over de grond kruipen en urineren.
 • Optillen van een voorpoot; Dit zie je vaak als je de hond aan het uitlaten bent en hij ruikt iets wat hij niet helemaal kent of de geur van een andere hond.
 • Sommige honden kunnen gek gaan doen en rondspringen als een puppy of juist proberen je gezicht te likken. Ook dit zijn kalmeringssignalen

Wij kennen allemaal ook de andere signalen waarvan sommige juist heel bedreigend zijn zoals; staren, recht op je aflopen, over een andere hond staan, grommen, ontbloten van de tanden. Dit zijn signalen die we goed herkennen.

Nog meer Kalmeringssignalen

Wil je meer weten over de kalmeringssignalen dan kun je het boekje van Turid Rugaas, On talking terms with Dogs: Calming Signals lezen. Ook het boek van Martin Gaus Hondentaal is Lichaamstaal geeft een mooi overzicht door foto’s.

kalmeringssignalen, TO BE TOUCHED, TTOUCHKalmeringssignalen, TO BE TOUCHED, TTOUCH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *