HELP! Mijn hond vertoont rijgedrag

Ben je aan het wandelen en komt er een andere hond aan. Weg is jouw hond en bevindt zich in no-time op de andere hond. Je zou kunnen denken dat dit rijgedrag een teken van seksueel verlangen is, of een teken van dominantie. Maar, heb je ook wel eens aan stress gedacht?

Tot nu toe is een vaak gehoord excuus; hij probeert de baas te zijn of hij is er gewoon vroeg bij. Maar, is dit wel het geval. Om over dit rijgedrag te kunnen oordelen moeten we de situatie per keer beoordelen. We moeten ook verder willen kijken. Er is al veel geschreven over het gedrag en over dominantie. Ik wil het graag met jullie hebben over wat we er aan het rijgedrag kunnen en zouden moeten doen (lees ook dit).

Waar kijken we naar bij het rijden op andere honden

Help! Mijn hond vertoont rijgedrag. TOBETOUCHED, gedrag,TTOUCH

Ten eerste kijken we of het gaat om een reu of teefje. Bij een teefje kan het zijn dat zij net loops is geweest en dus nog heel lekker ruikt. Maar honden rijden ook op honden van dezelfde sekse. Dit is dan niet altijd een teken van overheersen. In mijn ogen kun je beter kijken of je hond juist iets heel spannend vindt op dat moment en of je hier iets zou kunnen veranderen. Soms zijn er honden die niet zo goed weten wat ze met zichzelf aan moeten als er andere honden in de buurt komen en deze kunnen dan alleen maar op de andere hond duiken. Voor hen is dit rijgedrag een stress remmer. Maar hoe vaker je hond dit doet en jij niet probeert om dit te verminderen of zelfs te voorkomen, hoe meer kans er bestaat dat je hond niet anders meer weet dan dit gedrag te vertonen. Voor de honden die dit dan moeten ondergaan levert dit ook weer stress op en kunnen daardoor ook weer moeite krijgen met andere honden.

Maar wat nou als het nog maar een pup is en dan rijgedrag vertoond bij een andere pup? Dan is het ook weer verstandig om naar het hele plaatje te kijken. Pups zijn op ontdekkingstocht en het rijden hoort hier ook bij. Vaak wordt het onderling afgewisseld en is het een speurtocht naar grenzen. Voor de pups geldt ook dat zij een heel kort concentratie vermogen hebben en dat kan dan snel omslaan in stress (weliswaar gezonde stress) en hier moet een uitweg voor gezocht worden. Waar je hierbij kunt opletten is of beide honden het nog wel naar hun zin hebben in het spel.

Wat kun je aan het rijgedrag doen:

Bijvoorbeeld kun je bedenken om je hond ergens anders uitlaten waar je minder honden tegen komt of juist op een ander tijdstip. Soms is het beter om je hond aan de lijn te houden, op deze manier hoeft hij zelf ook geen slachtoffer te worden van rijgedrag. Ook kun je proberen je hond uit de situatie te lokken. Sommigen zullen dan zeggen dat je de hond beloont voor het rijgedrag, maar niets is minder waar. Je haalt hier de stress factor weg door hem iets plezierigs aan te bieden en dus maak je de kans op herhaling kleiner als je steeds sneller kunt inspringen. Wat je vooral NIET moet doen is je hond straffen dit zal de stress alleen maar verhogen en dat kan dan niets anders doen dan escaleren naar ernstigere reacties van de hond.

Hoe zit het dan met rijden op kinderen en volwassenen?

Help! Mijn hond vertoont rijgedrag. TOBETOUCHED,TTOUCH, gedrag

Kleine kinderen kunnen op sommige momenten heel druk zijn. Vaak zijn honden overdag alleen of met 1 baasje thuis en is het rustig in huis. Dit verandert als de scholen weer uit gaan. Kinderen komen dan soms ook nog met een vriendje of vriendinnetje thuis. Dit is soms een te grote overgang voor de hond en kiest dan vaak juist het kind om op te rijden. Hiermee probeert hij zijn eigen stress te verminderen. Mensen zeggen ook wel dat het juist is om te zorgen dat de kinderen rustiger gaan spelen, of het spel is dan te wild. Hier kan ik mij ook heel goed in vinden. Als er een stevig robbetje gevochten wordt of veel gerend dan kan de hond niet anders doen dan de drukte proberen af te remmen.

Oké, maar hij doet het ook als ik visite krijg en duikt dan bij iedereen om het been. Hier geldt eigenlijk weer hetzelfde als bij de kinderen. De situatie gaat van rustig naar rumoerig en voor sommige honden roept dit veel stress op. Is het dan geen teken van dominantie om te zeggen dat hij de baas in huis is? In mijn bescheiden mening is hier totaal geen sprake van. Vaak wil de hond alleen aangeven dat de situatie te veel voor hem is of juist een bepaalde persoon.

Wat kun je hier aan het rijgedrag doen:

ALSTUBLIEFT STRAF DE HOND NIET. Er zijn mensen die zouden zeggen; ‘deze hond heeft een ferme hand nodig’. Niets is minder waar. Deze honden zijn vaak onzeker en hebben een zacht karakter. Onderdrukking kan alleen maar meer stress opleveren en dit zal dan een keer tot een explosie moeten komen.

Wat kun je wel doen. Als de kinderen thuiskomen zet de hond dan bijvoorbeeld even apart met iets om op te likken of kauwen, dit helpt om de stress te verminderen. Ook kun je dit doen als er visite komt. Tevens kun je kijken of je bezoek de hond kan laten zitten en dan pas een aai geven het liefst op de borst of schouder dit is minder beangstigend voor de hond. Of geef zelf na het commando een koekje als je niet wilt dat je hond van andere mensen iets aanneemt of als je denkt dat hij wel eens en zakkenroller zou kunnen worden. Dit zou het gedrag dan ook juist weer kunnen gaan stimuleren.

Goed en het rijgedrag op de rest wat los en vast zit, hoe zit het daar mee?

Er zijn honden die juist kiezen voor het rijden op kussens op de bank of een grote teddybeer. Dit is vaak een manier om de van stress te verminderen. Sommige honden hebben dit na een wandeling of autorit. Of juist als jij of de kinderen net thuis komen. Zoals je kunt lezen hangt heel veel van meerdere omstandigheden af. Ik wil je dan ook vragen om op onderzoek te gaan. Kijk of het altijd op hetzelfde moment gebeurt. Is het altijd hetzelfde tijdstip. Als je hond het rijgedrag het na het eten vertoond kijk dan eens naar het eten, kan hij het voer wel verdragen of verteren. Wil je nu echt helemaal uitzoeken waarom je hond rijdt dan raadt ik je aan om eerst contact op te nemen met een dierenarts om medische problemen uit te laten sluiten. Hierna kun je contact opnemen met mij en kunnen we aan de slag gaan met het reduceren van eventuele stress en opzoek gaan naar manieren om het leven van jullie beiden weer prettiger te maken. Ik werk samen met onder meer een gedragstherapeut en een klassiek dierhomeopaat, dus er is altijd wel een oplossing te vinden.

P.S. Ik heb het over hij in het artikel, maar het geldt niet alleen voor reuen, teefjes kunnen net zo goed dit gedrag vertonen.

3 thoughts on “HELP! Mijn hond vertoont rijgedrag

  1. Dag,
    Afgelopen zondag ben ik met onze stabij (18-04-2016) naar een Hondenplons geweest in Eibergen. Daar waren een goede 100 honden. Ik had gehoopt om met Aike een paar uur te kunnen zwemmen maar daar kwam het niet echt van. Hij heeft 3 (!) uur lang niks anders gedaan dan achter andere honden aan te lopen en zijn neus in hun kont te drukken (en soms ook nog likken). Zowel reuen als teven. Ik heb hem zijn gang laten gaan en er alleen achteraan gelopen en zachtjes met 3 vingers in zijn flanken getikt als het te bont werd. Je hebt ook te maken met andere baasjes. Rijden heeft hij dit keer niet echt gedaan.
    Als dit een geval van stress is dan moet die hond er toch bij weg kunnen lopen? Maar hij trok er iedere keer naar toe. Ik heb 3 keer een time out ingelast van 5 minuten en hem bij de andere honden weggehouden. Ze bleven wel in het zicht. Ik had hem niet aangelijnd want hij blijft (met veel moeite) op zijn plaats. Zo gauw ik hem vrij geef dan is hij ook direct gevlogen.
    Voor dit moment hebben wij hem chemisch gecastereerd (9 september) en willen afwachten wat dat gaat opbrengen.
    Kunt u mij hierin verder helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *